AUTOPAS EN RDW

Wat is de NAPCheck?

Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Maar u weet niet zeker of de geschiedenis en kilometerstand klopt ? Doe dan de NAP check op onze site en ontvang de Nationale Autopas. Hiermee worden al uw vragen beantwoord over de oude gegevens van uw voertuig

Waarom onze NAP Check?

Op deze site krijgt u makkelijk en goedkoop alle benodigde informatie. Ontvang nu een overzichtelijk rapport met de onderstaande informatie:

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • Complete Voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

 

Op deze pagina vindt je informatie over de "Autopas en RDW". Wij geven informatie over de overname van de Nationale Auto Pas (NAP) database door de RDW en de gevolgen hiervan. Tevens aandacht voor de toekomst van de Nationale Autopas. Op onze website kunt u ook uw kilometerstand controleren. Wij bieden zowel de NAP check als de RDW check voor km stand controle aan. De kilometerstand terugdaaien is kinderlijk eenvoudig en wordt nog altijd veel gedaan. De meeste mensen controleren de tellerstand van een auto voordat ze deze aanschaffen. Hiermee voorkomen ze dat ze slachtoffer worden van kilometerfraude. Ben jij van plan een nieuwe auto te kopen? Doe dan altijd de NAP check op www.napcheck.com en weet zeker dat er niet gerommeld is met de tellerstand. Check tellerstand direct!

 

 

Autopas en RDW: de overname en de gevolgen

 

De Nationale Auto Pas, ook wel Autopas of NAP genoemd, is vanaf het jaar 1991 verantwoordelijk geweest voor het verzamelen van tellerstanden van voertuigen, het noteren van deze tellerstanden, het archiveren van de tellerstanden in een database en het openbaar maken van de tellerstanden voor partijen die hier belang bij hadden. Dit heeft de Nationale Auto Pas vele jaren met succes gedaan, tot deze belangrijke taken met betrekking tot de tellerstanden van Nederlandse voertuigen werden overgenomen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Meer over deze overname en de gevolgen van de overname, lees je op deze pagina.  

 

Algemene informatie over de RDW NAP overname

 

Door een wetswijziging die op 1 januari 2014 van kracht ging, was de NAP vanaf dit moment niet langer verantwoordelijk voor het verzamelen, noteren, archiveren en verstrekken van de tellerstanden van Nederlandse voertuigen. Deze taak werd namelijk overgedragen aan de RDW: een publieke instantie die al eerder verantwoordelijk was voor het uitvoeren van diverse ondersteunende taken in de mobiliteitssector van ons land. Zo was de RDW al eerder verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het goedkeuren van voertuigen en onderdelen voor de Nederlandse en Europese markt, gaf de RDW al eerder voertuigdocumenten uit en was de RDW al eerder verantwoordelijk voor het houden van toezicht bij RDW aangesloten bedrijven. Het beheren van de tellerstanden van Nederlandse voertuigen, was dan ook een logische aanvulling op het takenpakket van de organisatie. De reden dat de RDW de taken van de NAP heeft overgenomen, heeft dan ook niets te maken met het feit dat de NAP niet meer goed functioneerde. Ook is er geen probleem ontstaan waardoor de taken overgenomen moesten worden door de RDW, maar is er simpelweg sprake van een vereenvoudiging van procedures. De Rijksdienst voor het Wegverkeer was zoals al eerder vermeld al verantwoordelijk voor het uitvoeren van diverse mobiliteit gerelateerde taken in ons land, dus het was niet meer dan logisch dat de verantwoordelijkheid van de kilometerstanden van voertuigen in ons land ook in het beheer van de RDW kwam. Op deze manier is er namelijk slechts één partij bezig met de voertuigen in ons land en is er voor particulieren en autobedrijven dus nog maar één aanspreekpunt op dit gebied. De overname van de NAP had dus niets te maken met het niet goed functioneren van de organisatie of een mogelijk probleem binnen de instantie, maar is simpelweg georganiseerd om het proces te vereenvoudigen voor alle betrokkenen. Sinds de overname vanaf 1 januari 2014 officieel van kracht is, heeft de NAP geen officiële verantwoordelijkheden meer met betrekking tot de tellerstanden van Nederlandse voertuigen. Wel heeft de NAP nog een ondersteunende functie bij de RDW, om ervoor te zorgen dat de overname op de juiste manier wordt georganiseerd. Hoe de functie van de NAP er in de toekomst uit zal zien, is nog onduidelijk.  

 

Algemene gevolgen van de overname

 

De NAP RDW overname heeft diverse gevolgen, maar deze gevolgen zijn niet voor iedereen dagelijks zichtbaar. Om je een duidelijk beeld te geven van de diverse gevolgen van de overname van de NAP Nationale Autopas, worden er in onderstaande tekst diverse zaken beschreven die als gevolg gezien kunnen worden van de overname van deze instantie.

 

De gevolgen voor particulieren

 

Het is belangrijk om in ieder geval te vermelden dat je als particulier in feite bijna niets merkt van de overname van de NAP door de RDW. Zo is het proces van het aanvragen van een RDW NAP check nog steeds hetzelfde en hoef je dus niets anders te doen bij NAP aanvragen RDW dan je vroeger moest doen, simpelweg omdat de meeste veranderingen van de overname in de interne organisatie zichtbaar zijn. Het enige wat je als particulier merkt van de overname, is het feit dat de RDW geen garanties kan geven op de cijfers van de NAP. Zo kan de RDW officieel geen NAP garantie geven, simpelweg omdat de RDW niet de organisatie is geweest die de data in de database van de NAP heeft verzameld en dus geen uitspraken kan doen over de gegevens in deze database. Veel mensen denken door deze ontbrekende garantie dat de gegevens van de RDW niet betrouwbaar zijn, maar dit is absoluut niet waar. De garantie kan enkel officieel niet gegeven worden, maar dit betekent zeker niet dat er sprake is van onbetrouwbare gegevens. Doe je een RDW online controle om de tellerstand van een voertuig te controleren, dan kun je er dus nog altijd vanuit gaan dat je een betrouwbare uitkomst krijgt van deze controle. Het enige verschil is dat deze NAP garantie door de RDW niet meer gegeven kan worden. Een andere verandering waar particulieren mee te maken hebben gekregen na de overname van de NAP, is het feit dat de website van de NAP niet meer beschikbaar is om een NAP controle uit te voeren. Wil je nu de tellerstand van een auto controleren en ga je hiervoor naar de website van de NAP, dan word je doorgestuurd naar de website van de RDW. Op deze website kun je vervolgens een NAP check uitvoeren, die op het gebied van procedures niets veranderd is van de oude NAP check. Het enige waar je als particulier na de overname mee te maken hebt, is dus een verandering in de garantie van de gegevens en een verandering in het platform waar je de controle uit kan voeren. Dat je als particulier niet veel merkt van de overname, komt in ieder geval duidelijk naar voren in de naam van de tellerstand controle van de RDW. Zo wordt deze controle nog steeds de NAP check of NAP km check genoemd, terwijl de controle eigenlijk niet meer uitgevoerd wordt door de NAP. De reden dat de RDW de naam van de controle niet heeft veranderd, heeft te maken met het feit dat de begrippen NAP check en NAP km check in Nederland algemeen bekend zijn. Worden de begrippen plotseling veranderd of afgeschaft, dan kan dit veel verwarring veroorzaken en dit wil de RDW koste wat kost voorkomen. Voor particulieren is er dus eigenlijk bijna niets veranderd na de overname van de NAP, maar de gevolgen zijn wel duidelijk op te merken bij de betrokken partijen van de overname.

 

De gevolgen voor andere partijen

 

Het grootste gevolg van de overname van de NAP door de RDW is bijvoorbeeld het feit dat de structuur achter de schermen veranderd is, simpelweg omdat de RDW database nu ook een volledig geïntegreerde database met voertuiggegevens als tellerstanden heeft. Waar de RDW voorheen alleen algemene voertuiggegevens had van auto’s die in Nederland rondreden, is dit nu dus niet meer het geval. De database van de RDW is dus veel uitgebreider geworden, maar hier merken wij als particulieren vrijwel niets van. De mensen die het meest met dit gevolg te maken hebben, zijn de mensen die bij de RDW werkzaam zijn.  

 

Gevolgen van de overname voor dataverzameling

 

Een ander gevolg van de overname van de NAP, is het feit dat er op het gebied van de tellerstanden registratie een professionalisering heeft plaatsgevonden. Ook hier hebben particulieren niets mee te maken, maar een partij die wel iets merkt van dit gevolg zijn de autobedrijven die de gegevens verstrekken voor de RDW database. Sinds de overname van de NAP door de RDW, zijn autobedrijven namelijk wettelijk verplicht om kilometerstanden te registreren van voertuigen met een gewicht tot en met 3500 kilogram. Of er nu sprake is van een controle in de garage, een onderhoudsbeurt, een reparatie of een APK controle: autobedrijven zijn altijd wettelijk verplicht om de kilometerstanden van voertuigen tot en met 3500 kilogram te verstrekken aan de RDW. Voor autobedrijven is er dus zeker wel het een en ander veranderd na de overname van de NAP, want voorheen waren zij niet wettelijk verplicht om kilometerstanden door te geven aan de NAP of aan de RDW. Hoewel een gemiddeld autobedrijf NAP er dus meer taken bij heeft gekregen, dragen deze taken wel bij aan de professionalisering van de tellerstanden registratie in Nederland en dus bij de bestrijding van tellerstandfraude in ons land. Hoe meer autobedrijven de tellerstanden van auto’s doorgeven, hoe eenvoudiger mogelijke tellerfraude namelijk aan het licht gebracht kan worden.  

 

De toekomst van de NAP Auto check

 

Wat de toekomst zal zijn van NAP controleren door middel van de RDW NAP check, is nog onduidelijk. Zo is de procedure en de naam van de NAP km stand controle op dit moment nog hetzelfde, maar of dit in de toekomst ook nog zo zal blijven is nog onduidelijk. Wat in ieder geval wel zeker is, is het feit dat de tellerstand controle alleen maar nauwkeuriger, professioneler en uitgebreider zal worden. Hierdoor zal hopelijk ook het aantal slachtoffers van tellerfraude in Nederland verminderen, zodat de Nederlandse autobranche alleen maar verder vooruit gaat. En omdat dit zowel het doel van de RDW als de NAP is, is dit enkel een positieve ontwikkeling. Auto op het oog? Altijd eerst kilometerstand controleren voordat je deze aanschaft om een miskoop te voorkomen!

 

 

 

 

Uw privacy is belangrijk voor napcheck.com. We respecteren uw privacy en die van andere gebruikers. Om deze reden zorgen wij ervoor dat alle persoonlijke items die aan ons worden verstrekt, met zorg worden behandeld. Oké‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy