Wat is NAP en wat kan ik er mee?

Wat is de NAPCheck?

Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Maar u weet niet zeker of de geschiedenis en kilometerstand klopt ? Doe dan de NAP check op onze site en ontvang de Nationale Autopas. Hiermee worden al uw vragen beantwoord over de oude gegevens van uw voertuig

Waarom onze NAP Check?

Op deze site krijgt u makkelijk en goedkoop alle benodigde informatie. Ontvang nu een overzichtelijk rapport met de onderstaande informatie:

 • Correcte Kilometerstand Controleren
 • Schadeverleden
 • Eigenaren Historie
 • Gedetailleerde Waarde Informatie
 • Complete Voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Wat is de NAP voor jouw auto?

 

De Nationale Auto Pas (NAP) was een stichting die zich bezig hield met de kilometerstand van de auto. Er zit natuurlijk wel een kilometerteller in elke auto, maar helemaal in oude auto’s is die makkelijk te manipuleren. Om dat tegen te gaan, bedacht de Stichting Nationale Auto Pas dat het een goed idee zou zijn om de kilometerstand van elke auto bij te houden, zodat daarmee niet gesjoemeld kan worden. Elke auto heeft dus een individuele Nationale Auto Pas, waarmee je dus gemakkelijk en snel kan zien wat de kilometerstand van elke auto is. Op onze site kan je bijvoorbeeld je eigen kenteken of die van de auto die je misschien wil kopen om zo te controleren of de NAP inderdaad klopt.

 

Stichting Nationale Auto Pas, wat was dat?

 

De Stichting Nationale Auto Pas is opgericht in 1991 en had als doel om alle kilometerstanden van alle auto’s in Nederland bij te houden om zo fraude tegen te gaan. Dit deden zij in samenwerking met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Tegenwoordig heeft het RDW het heft in eigen handen genomen en is de NAP een vast onderdeel van de RDW.

 

nap

 

De RDW, wat is dat?

 

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) is de instantie binnen de overheid die gaat over het vastleggen van de registratie van voertuigen en rijbewijzen in Nederland. Als je een auto koopt en daarvoor een aankoopbewijs krijgt, dan wordt bij de RDW vastgelegd dat de auto bestaat én dat hij momenteel in jouw bezit is. De RDW doet nog een aantal andere dingen, waaronder dus de NAP bijhouden van elke auto.

 

Nut van de NAP

 

Het nut van de NAP  is dat je dus kan bevestigen of de kilometerstand van een auto klopt. Voor 1 januari 2014 was dat namelijk niet verboden in Nederland. Er zijn dus nog heel veel auto’s op de weg die teruggedraaide kilometerstanden hebben in de hoop een auto zo voor een hogere straatwaarde te doorverkopen. Dit was vroeger oplichting, nu is het simpelweg illegaal. Jammer genoeg kwam en komt het terugdraaien van de kilometerstand nog met regelmaat voor. De Nationale Auto Pas Stichting berekende dat naar schatting 5%(!) van de auto’s op de Nederlandse snelweg een teruggedraaide kilometerstand had.

 

Het terugdraaien van de kilometerstand

 

Waarom doen mensen dat dan eigenlijk, de kilometerstand terugdraaien? Dat is omdat mensen proberen de waarde van de auto te manipuleren. Als de auto 150,000 kilometer heeft gereden, is dat best een eindje en heeft dat een negatief effect op de waarde van de auto. Als ik dus met een schroevendraaier aan de slag ga en de kilometerstand van de auto in het dashboardkastje terugdraai naar bijvoorbeeld 50,000, dan is het voor een potentiële koper veel aantrekkelijker om mijn auto te kopen. Ze zijn dan namelijk in de veronderstelling dat mijn auto in een betere conditie is dan dat daadwerkelijk het geval is. Met de NAP ga je dit dus tegen: hiermee kan je precies checken hoeveel kilometer een auto heeft gereden. Perfect weten doen ze het niet (het verschil tussen 100,100 en 100,000 zal de NAP ontgaan) maar een verschil zoals in het voorbeeld geschetst wordt er natuurlijk gegarandeerd uitgehaald. De RDW heeft ook nog een andere test: ‘is uw kilometerstand logisch?’. Op basis van een aantal vragen beoordelen ze dan of het zou kunnen dat de kilometerstand die in de auto staat klopt. Dit is minder nauwkeurig dan de NAP test, maar wel een fijne dubbelcheck.

 

Wat onze NAP check precies biedt

 

Wij hebben op deze website een handige tool om je NAP mee te checken. Misschien is het wel goed om nog even te delen wat we precies kunnen bieden:
 

 • We bieden je de correcte kilometerstand van de auto aan. Op het moment dat je het kentekennummer invoert, kunnen wij zien hoeveel kilometer de auto gereden heeft. Probeer het als je twijfelt eens bij je eigen auto, dan zal je zien dat het onwaarschijnlijk accuraat is.

 

 • Schadeverleden. Uiteraard kunnen wij onmogelijk controleren of er misschien heimelijk met de auto gesleuteld is, maar als er bij een legale en geldige automonteur iets aan de auto is gedaan, kunnen wij dat in onze databank terugvinden en zullen we dat met je delen.

 

 • Vorige eigenaren. Al klopt de kilometerstand misschien wel, valt er natuurlijk nog veel meer te jokken over wat er al dan niet mis kan zijn met de auto. Wellicht beweert de verkoper de eerste eigenaar te zijn, maar is hij in werkelijkheid de derde of zelfs de vierde. Om dat te voorkomen kan je bij ons dus gemakkelijk en snel checken met de NAP test of de eigenaar de waarheid spreekt.

 

 • Informatie over de waarde van de auto. Ook kunnen wij je precies vertellen wat de waarde van de auto was.  Zo kan je een eerlijk oordeel vellen over of de vraagprijs redelijk is. Een vraagprijs van €11,000 op een auto die slechts €14,000 kostte is natuurlijk een beetje gek.

 

 • Complete voertuiginformatie. Wij weten precies wat voor motor er in de auto zit, hoeveel vermogen de auto heet, wat de cilinderinhoud van de auto is en hoeveel Co2 de auto uitstoot en wat het zuinigheidslabel is. Dit is voor de personen onder ons die om het klimaat geven natuurlijk buitengewoon belangrijke informatie.

 

 • Schadehistorie. Wij kunnen je ook vertellen of de auto in het verleden schade heeft opgelopen. Het is natuurlijk erg fijn om te weten hoe vaak de auto vroeger schade heeft opgelopen én hoe ernstig de schade in kwestie was. Een auto die natuurlijk tot drie keer toe van de rand van de afgrond is geholpen is natuurlijk niet zo aantrekkelijk.

 

 

 

Uw privacy is belangrijk voor napcheck.com. We respecteren uw privacy en die van andere gebruikers. Om deze reden zorgen wij ervoor dat alle persoonlijke items die aan ons worden verstrekt, met zorg worden behandeld. Oké‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy