Kilometer correctie versus kilometerstand terugdraaien

Wat is de NAPCheck?

Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Maar u weet niet zeker of de geschiedenis en kilometerstand klopt ? Doe dan de NAP check op onze site en ontvang de Nationale Autopas. Hiermee worden al uw vragen beantwoord over de oude gegevens van uw voertuig

Waarom onze NAP Check?

Op deze site krijgt u makkelijk en goedkoop alle benodigde informatie. Ontvang nu een overzichtelijk rapport met de onderstaande informatie:

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • Complete Voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Kilometerstand correctie hoeft niet in alle gevallen illegaal te zijn. Er kunnen situaties zijn waarin het is toegestaan om de kilometerstand aan te passen. Er zijn echter maar weinig situaties denkbaar waarin het is toegestaan om over te gaan tot een kilometerstand correctie. Het uitgangspunt is dat je de boel niet mag bedonderen.  

 

Wat zegt de wet over kilometercorrectie?

Als je wilt weten of iets wel of niet mag dan ik de meest betrouwbare manier om daar achter te komen door te kijken naar wat de wet zegt. Het verbod op het terugdraaien van de kilometerteller is vastgelegd in artikel 70m van de Wegenverkeerswet: Het is eenieder verboden om de tellerstand … zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand. Voor de wet is dus niet iedere kilometer correctie strafbaar. Een kilometercorrectie is alleen strafbaar als het tot doel heeft om de werkelijke afstand die een voertuig heeft afgelegd te beïnvloeden.  

Justitie over tellerfraude

Wanneer is een kilometer correctie dan niet illegaal?

De kilometerstand aanpassen is dus niet illegaal als het niet als doel heeft om de werkelijke stand van de kilometer te beïnvloeden. Kilometertellers zijn ook maar technische hulpmiddelen en ook een kilometerteller kan kapot gaan. Op het moment dat een kilometerteller kapot gaat dan moet deze uiteraard vervangen worden. Soms doet een kilometerteller het gewoon niet meer, dan zal er een nieuwe kilometerteller worden geplaatst. Deze teller staat dan wel weer op 0. Het aanpassen van zo’n tellerstand is toegestaan. Ook kan het zijn dat een digitale kilometerteller op hol slaat. Ook in dat geval is het toegestaan om een km stand correctie toe te passen. Bij een km teller reparatie zal je je wel altijd moeten legitimeren en de reden van de kilometer correctie op moeten geven. Een digitale kilometer aanpassen gebeurt met een km correctie apparaat. Het is wel belangrijk dat dit gedaan wordt door iemand die er ook echt verstand van heeft. Op internet zijn diverse km correctie apparaten te koop, het is maar de vraag of die allemaal ook echt werken en in het ergste geval geen schade aan je auto toebrengen.

Waarde verhogen met tellerfraude

09-09-2015
Uw privacy is belangrijk voor napcheck.com. We respecteren uw privacy en die van andere gebruikers. Om deze reden zorgen wij ervoor dat alle persoonlijke items die aan ons worden verstrekt, met zorg worden behandeld. Oké‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy