KILOMETER CORRECTIE

Wat is de NAPCheck?

Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Maar u weet niet zeker of de geschiedenis en kilometerstand klopt ? Doe dan de NAP check op onze site en ontvang de Nationale Autopas. Hiermee worden al uw vragen beantwoord over de oude gegevens van uw voertuig

Waarom onze NAP Check?

Op deze site krijgt u makkelijk en goedkoop alle benodigde informatie. Ontvang nu een overzichtelijk rapport met de onderstaande informatie:

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • Complete Voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

 

Op deze pagina lees je hoe kilometer correctie werkt en hoe je dit volgens de richtlijnen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kunt melden. Je vindt hier alles wat je nodig kunt hebben om een legale kilometercorrectie uit te voeren. Interesse in een km check? Doe dan de NAP check voor km stand controle en zie of de tellerstand van een auto logisch is.  

 

Algemene informatie over de kilometer correctie

 

kilometerstand terugdraaien

Een kilometer correctie is een correctie die uitgevoerd wordt om de tellerstand van een voertuig aan te passen. Bij het uitvoeren van een kilometer correctie voor kilometerstand aanpassen worden er specifieke handelingen 

uitgevoerd om de kilometerstand van een voertuig naar beneden of naar boven aan te passen. In de meeste gevallen gaat het om het naar beneden schroeven van de tellerstand van een auto, maar het hoger maken van de tellerstand van een voertuig is ook mogelijk. Meer weten over kilometerstand terugdraaien door middel van een kilometer correctie? Lees dan meer over dit onderwerp op deze pagina.  

 

De verschillende soorten kilometer correcties

 

Bij het uitvoeren van een teller correctie, zijn er twee mogelijkheden. Zo kun je ten eerste kiezen voor een legale teller correctie, maar is er ook een illegale vorm van km teller reparatie. Beide vormen van het terugdraaien van de digitale kilometerteller, worden in onderstaande tekst beschreven.

 

Het legaal km stand terugdraaien

 

Het legaal terugdraaien van de auto kilometerstand betreft het veranderen van de tellerstand van een auto met behulp van de RDW. Bij het legaal veranderen van de tellerstand hoeft er overigens niet altijd sprake te zijn van een teruggedraaide tellerstand, maar kan de tellerstand ook naar boven geschroefd worden. In het geval van het legaal terugdraaien van de tellerstand is er dus geen sprake van een illegale activiteit, maar wordt er een kilometercorrectie uitgevoerd met behulp van de publieke instantie Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Veel mensen denken dat er alleen een illegale variant van km teller correctie bestaat, maar dit is dus niet waar. Overigens is de illegale vorm van km teller reparatie helaas wel de vorm die het meest voorkomt in ons land.

 

Het illegaal km stand terugdraaien

 

Naast een legale manier om de tellerstand van een auto te veranderen, is er ook een illegale manier om dit te doen. Bij het illegaal km terugdraaien wordt er geen toestemming en ondersteuning gevraagd bij de RDW, maar gaat men op eigen houtje aan de tellerstand sleutelen. Vaak wordt dit gedaan bij de verkoop van tweedehands auto’s of import auto’s, aangezien een auto met een hogere tellerstand minder oplevert in de verkoop dan een auto met een lagere tellerstand. Het illegaal terugdraaien van de tellerstand van voertuigen, wordt ook wel tellerfraude of tellerstandfraude genoemd. Deze vorm van kilometertellerstand terugdraaien heeft een waarde vergrotende werking op de auto en is de meest voorkomende vorm van autofraude. Voorkomen dat je slachtoffer wordt van tellerfraude? Doe de NAP check van de Nationale Autopas en weet zeker dat je niet de kat in de zak koopt.

 

 

De mogelijkheden van een legale km correctie

 

Bij het uitvoeren van een km stand correctie RDW, zijn er verschillende mogelijkheden. Ten eerste kan de tellerstand van een auto teruggedraaid worden als er sprake is van een defecte teller. Doet de kilometerteller van jouw auto het niet meer goed, waardoor deze niet meer doortelt als je rondrijdt in jouw voertuig? Dan kun je de kilometerteller niet alleen laten repareren, maar kun je er ook voor zorgen dat de tellerstand van jouw auto wordt aangepast. Dit betekent dat de tellerstand naar schatting omhoog wordt gebracht, zodat deze weer meer in overeenstemming is met de werkelijkheid. Het veranderen van een tellerstand wordt dus niet alleen gedaan om de tellerstand naar beneden te brengen, maar kan ook de waarde van de tellerstand juist verhogen. Daarnaast kunnen RDW tellerstanden aangepast worden als er sprake is van een niet kloppende tellerstand door tellerfraude. Heb je een voertuig gekocht en ben je erachter gekomen dat de tellerstand van jouw auto helemaal niet klopt? Dan kun je bij de RDW terecht voor het uitvoeren van een km stand correctie. In dit geval wordt de kilometerstand van jouw voertuig naar schatting omhoog gebracht, waarbij onder andere wordt gekeken naar de laatst genoteerde tellerstand bij het voertuig. Je kunt controleren of jouw tweedehands auto een logische tellerstand heeft door een kilometerstand check uit te voeren. Kies je voor kilometerstand checken gratis, dan krijg je namelijk direct te zien of de tellerstand van jouw auto logisch is of niet. Het enige wat je nodig hebt voor deze autokenteken check, is het kenteken van het betreffende voertuig en de huidige tellerstand die op de kilometerteller van de auto staat. Tot slot kun je een km correctie uit laten voeren als de garage die jouw laatste tellerstand heeft genoteerd, een fout heeft gemaakt bij het doorgeven van de tellerstand van jouw auto. Het doorgeven van de tellerstanden van auto’s is nog altijd mensenwerk, dus het kan altijd voorkomen dat er een foutje wordt gemaakt bij het noteren of het doorgeven van de tellerstand van jouw voertuig. Dit is niet erg, maar dient wel gecorrigeerd te worden om een onjuiste tellerstand in de database van de RDW en de bijbehorende problemen te voorkomen. Kortom: het legaal corrigeren van de tellerstand van een voertuig met behulp van de RDW is mogelijk bij een defecte kilometerteller, bij tellerstandfraude en bij het verkeerd noteren of doorgeven van de tellerstand van een voertuig.

 

 

Stappenplan voor een legale km stand correctie

 

Heb je ontdekt dat de RDW km stand van jouw auto niet klopt, bijvoorbeeld door een defect of door tellerstandfraude? Lees dan in onderstaande tekst hoe je de verkeerde tellerstand bij de RDW aan kan laten passen.

 

Let op: ga eerst naar het verantwoordelijke autobedrijf

 

Als je hebt ontdekt dat de tellerstand van jouw auto niet klopt omdat deze niet goed geregistreerd is door het autobedrijf waar je jouw auto heen hebt gebracht, is het belangrijk om eerst bij het betreffende autobedrijf langs te gaan met jouw klacht. Het autobedrijf kan de tellerstand van jouw auto namelijk corrigeren als dit de laatst geregistreerde tellerstand is en als het betreffende bedrijf inderdaad het bedrijf is die de verkeerde tellerstand heeft doorgegeven. Het is dus helemaal niet erg als het autobedrijf een verkeerde tellerstand heeft doorgegeven, want dit kan eenvoudig en snel opgelost worden door het betreffende autobedrijf in kwestie.

 

Het indienen van een correctieverzoek bij de RDW

 

Klopt de tellerstand van jouw auto niet door een andere oorzaak, is het niet de laatst genoteerde tellerstand die niet klopt of kun je het autobedrijf dat jouw verkeerde tellerstand heeft genoteerd niet om hulp vragen, dan kun je een correctieverzoek bij de RDW indienen. Voor het indienen van een correctieverzoek bij de RDW, moet je wel altijd de eigenaar van het voertuig zijn of een verzoek indienen namens de eigenaar van het voertuig. Het indienen van een correctieverzoek bij de RDW, doe je door onderstaande stappen te volgen.

 

Stap 1: print het correctieformulier uit op de website van de RDW. Je vindt dit formulier door de zoekmachine te gebruiken en te zoeken naar ‘km stand corrigeren RDW’ of een soortgelijke zoekterm. Daarnaast kun je ook rechtstreeks naar de website van de RDW surfen om het fomulier te zoeken en te printen.

 

Stap 2: vul het correctieformulier zo volledig en duidelijk mogelijk in en onderteken het formulier met een handtekening. Het is belangrijk dat je duidelijk schrijft bij het invullen van het formulier en dat je alle verplichte vakken invult. Schrijf je onduidelijk of vul je niet alles in, dan kan jouw aanvraag niet behandeld worden en dien je de aanvraag aan te vullen of mogelijk opnieuw op te sturen. Omdat dit weer meer tijd en moeite kost, is dit natuurlijk niet wenselijk.

 

Stap 3: verzamel de documenten die je nodig hebt voor het correctieverzoek, zoals een kopie van een geldig Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Verstuur je het verzoek namens iemand anders, dan stuur je de volgende documenten mee met het formulier:

  1. Een door de registreerde eigenaar geschreven en ondertekende machtiging.

  2. Een kopie van een Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart van de geregistreerde eigenaar van het voertuig.

  3. Een kopie van een Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart van jezelf.

 

Verder is het belangrijk om zo veel mogelijk (duidelijk leesbare) bewijsstukken toe te sturen, waar duidelijk de tellerstand op vermeld staat. Het versturen van een verzoek is namelijk niet alleen genoeg, want je moet ook aan kunnen tonen dat de geregistreerde tellerstand inderdaad niet klopt met de tellerstand van jouw voertuig. Bij bewijsstukken met een duidelijke vermelding van de juiste tellerstand, kun je denken aan een APK-rapport, een rekening, een werkorder, een ingevuld onderhoudsboekje en/of de werkplaatshistorie van jouw voertuig.

 

Stap 4: heb je het correctieformulier ingevuld en alle bovenstaande documenten verzameld, dan stuur het ingevulde formulier naar de RDW op het volgende adres: RDW Unit VRD Postbus 30000 9640 RA Veendam

 

Het inscannen van het correctieformulier is ook mogelijk. Heb je dit gedaan, dan kun je het formulier mailen naar tellerstanden@rdw.nl of faxen naar het nummer 0598 692 280. Uiteraard is het ook mogelijk om het formulier zowel via post als via e-mail en/of fax toe te sturen en op deze manier jezelf te verzekeren van het feit dat het formulier goed ontvangen wordt.  

 

De procedure na het versturen van het verzoek

 

Als je jouw correctieverzoek hebt opgestuurd, ben je klaar. In dit geval wordt de standaard procedure voor het afhandelen van een correctieverzoek doorlopen door de RDW. Dit betekent dat jouw correctieverzoek binnen vijf dagen beoordeeld wordt en dat jouw tellerstand meteen gecorrigeerd wordt in de database van de RDW als er inderdaad sprake is van een verkeerde tellerstand. Wordt jouw verzoek afgewezen, dan wordt de tellerstand niet aangepast. Overigens is het ook mogelijk dat de RDW twijfelt of de tellerstand van jouw voertuig wel klopt. Is er inderdaad sprake van twijfel, dan kan de RDW vragen om extra bewijsstukken. In dit geval krijg je een brief of e-mail met de vraag om enkele extra documenten toe te sturen. Als de tellerstand is aangepast in de database van de RDW, krijg je hier een bevestiging van via post of via e-mail.  

 

 

 

Uw privacy is belangrijk voor napcheck.com. We respecteren uw privacy en die van andere gebruikers. Om deze reden zorgen wij ervoor dat alle persoonlijke items die aan ons worden verstrekt, met zorg worden behandeld. Oké‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy