Kenteken | |
Kmstand |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
In 2017 heeft de Commissie vervoer en toerisme van het Europees Parlement grondig onderzoek gedaan naar het heersende en dreigende probleem van kilometerstanden terugdraaien in gebruikte auto's in Europa. Volgens een onderzoek van het Europees Parlement kost kilometerteller- of kilometerfraude Europese consumenten maar liefst 7 tot 8 miljard euro per jaar. Volgens de onderzoekers is de beste oplossing om dit hardnekkige probleem aan te pakken het implementeren van Car Pass- en Nationale Autopas-systemen in heel Europa, net als in respectievelijk België en Nederland wordt gedaan.
Volgens de studie heeft een gebruikte auto die binnen de Europese Unie wordt verkocht in de meeste gevallen (ongeveer 30% tot 50%) gemiddeld 60.000 kilometer meer gereden dan op de meter aangeeft. Dit zorgt ervoor dat de koper bijna 3000 euro meer betaalt dan een dergelijke auto waard is. Vervalsing beïnvloedt de EU-economie drastisch en de illegale autohandelaren verdienen uiteindelijk gemiddeld 7 tot 8 miljard euro per jaar. Het risico op fraude is het grootst in Midden- en Oost-Europa en naar schatting heeft een koper van een tweedehandsvoertuig in Bulgarije een kans van 80 procent om te worden opgelicht. In België is het aantal gevallen van kilometerfraude met 0,2% het laagst, gevolgd door Nederland met 2 procent.
Door het ontbreken van registratie in de rest van Europa komen veel auto's met een gemanipuleerde meterstand naar Nederland. Om fraude te bestrijden, moet de Europese Commissie de nodige maatregelen nemen en enkele door de onderzoekers voorgestelde aanbevelingen uitvoeren, zoals:
De APK 2 jaar nadat de auto voor het eerst op de weg is toegelaten uitvoeren, in plaats van na vier jaar, zoals volgens de huidige Europese richtlijn
Niet alleen tijdens inspecties de meterstand registreren, maar ook tijdens elk onderhoud en iedere reparatie
Lessen trekken uit de positieve ervaringen in België en Nederland en deze systemen toepassen in de lokale markten en nationale wetgevingen
Bij het exporteren moet de informatie over de tellerstand van het voertuig over de grens gevolgd kunnen worden
Tot nu toe zijn Nederland en België de enige Europese landen die informatie uitwisselen over kilometertellerstanden. In Slowakije wordt de introductie van een Car-Pass-achtig systeem geïntroduceerd en er zijn lopende gesprekken over een mogelijke samenwerking tussen Nederland en Slowakije om de verzamelde gegevens te delen.
Het aantal gevallen van odometerfraude met geïmporteerde voertuigen is in België sterk gedaald sinds het land informatie begon uit te wisselen met de RDW. Het werd steeds moeilijker om odometerfraude aan te pakken en te beteugelen bij auto's die vanuit Nederland naar België werden geïmporteerd. In 2015 is geknoeid met de kilometerstanden van bijna 20 procent van de auto's die vanuit Nederland zijn geëxporteerd. Dit leidde ertoe dat België en Nederland besloten om kilometerstanden van de centrale databases van Car-Pass en de RDW uit te wisselen. Al direct had dit een positief effect. Volgens een recent Car-Pass-rapport is het aantal fraudegevallen met geïmporteerde auto's in België in enkele maanden met tweederde gedaald.
Kilometerfraude is een zeldzaam fenomeen geworden in België sinds de invoering van de verplichte Car-Pass in 2006, wat in feite een document is dat de kilometerstand van het voertuig registreert. In 2010 werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat frauduleuze gevallen in België bijna verdwenen waren en dat fraude alleen plaatsvond door de invoer van auto's uit naburige landen.
Nederland is ook al jaren bezig met het verminderen van kilometerfraude. Sinds 2014 zijn alle RDW-erkende autobedrijven verplicht om de kilometerstand aan de RDW door te geven bij reparaties van meer dan 150 euro. Er zijn echter nog steeds veel garages die niet RDW-erkend zijn en die hebben geen verplichting om de meter af te lezen en de standen door te geven. Dit is een van de grootste redenen waarom de dagwaardes van ongeveer 2 procent van de auto’s in Nederland nog steeds niet klopt, terwijl dit in België minder dan 0,2 procent is. De Tweede Kamer heeft voorgesteld om een keurmerk in te voeren voor garagebedrijven die kilometerstanden aan de RDW doorgeven.
Sinds 1991 was de Nationale Autopas (NAP) -stichting verantwoordelijk voor het registreren van de meterstanden van voertuigen; de RDW heeft die taak echter overgenomen. Het heeft tevens de taak overgenomen om informatie te geven over tellerstanden.