Kenteken | |
Kmstand |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
Elke auto heeft een kilometerteller. De kilometerteller van een auto wordt gebruikt om snelheid en afstand aan te geven. Het aantal kilometer per uur snelheid wordt realtime aangegeven, zo kun je altijd zien hoeveel km per uur je rijdt en deze afstemmen op de toegestane maximum snelheid. Tegelijkertijd wordt het aantal kilometer wat je aflegt geregistreerd en weergegeven in je dashboard. Deze kilometerstand wordt gebruikt om je onderhoudsinterval op af te stemmen, de autowaarde afschrijving te berekenen, in te schatten ikwanneer je moet tanken en het gemiddelde brandstofverbruik per kilometer te berekenen. Vooral het auto onderhoud en de afschrijving van een auto per kilometer zijn beweegredenen voor malafide autohandelaren om te frauderen met de kilometertellerstand. Het is namelijk zo dat wanneer de kilometerstand laag is je weinig onderhoud aan slijtageonderdelen hoeft te verwachten. Vooral duurdere slijtageonderdelen zoals de distributieriem kunnen aan de hand van het terugdraaien van een kilometerstand worden weggemoffeld. Even een voorbeeld ter illustratie. Stel de distributieriem moet elke 90.000 kilometer worden vervangen en de auto heeft 170.000 km gereden, dan weet je dat er groot onderhoud aan komt. Staat er slechts 110.000 kilometer op de teller, dan reken je jezelf rijk want je kunt op basis van die tellerstand weten dat je de eerst komende paar jaar geen omkijken hebt naar de distributieriem. Op dat moment is de tellerstand een grote meerwaarde voor de auto. Tevens is het zo dat hoe lager de tellerstand is, hoe meer de auto waard is. Je kunt dus wel stellen dat een auto per kilometer afschrijft in waarde. Wordt de tellerstand teruggedraaid dan wordt de auto meer waard en wordt verwacht onderhoud onzichtbaar. Het is duidelijke een eenvoudige manier om snel veel geld te verdienen over de rug van andere. Gelukkig hoeft het niet zover te komen dat jij daar de dupe van hoeft te worden aangezien stichting Nationale Autopas zich sinds 1991 (lees: over ons) bezig houdt met het registreren en publiceren van tellerstanden. Je kunt dus controleren of de km stand op de teller logisch is of niet. Meer hierover in de onderstaande alinea’s die doorverwijzen naar de belangrijke pagina voor dit onderwerp.
Via de Nationale Autopas database kun je van elke auto de kilometerstand controleren. Ben je van plan een tweedehands auto te kopen dan loop je groot risico slachtoffer te worden van tellerfraude. Ruim 5% van alle origineel Nederlandse en ruim 40% van alle ingevoerde auto’s/voertuigen heeft een teruggedraaide kilometerteller. Ben je op zoek naar een tweedehands auto, controleer dan altijd of de kilometerstand een logisch verloop heeft of niet.
Dat er nog altijd veel kilometertellers wordt gefraudeerd komt doordat het voor oplichters een zeer gemakkelijke en winstgevende vorm van fraude is. Stichting NAP voert daarom al ruim 25 jaar actie tegen dit soort fraude en sinds januari 2014 is ook de politiek overtuigd van de noodzaak. Resultaat is dat het terugdraaien van tellerstanden strafbaar is geworden per januari 2014. Ondanks de strafbaarstelling is er nog weinig veranderd, het is namelijk zo dat je als consument ook plicht tot onderzoek hebt. Doe je geen onderzoek dan kun je niet aantonen dat jij je niet hebt laten oplichten en sta je minder sterk wanneer je er werk van wilt maken. Buiten dat, voorkomen is altijd beter dan genezen. Doe daarom altijd een tellerstand check bij de Nationale Autopas alvorens u een auto koopt.
Het is ook mogelijk om de tellerstand te laten corrigeren. Blijkt er gefraudeerd te zijn of staat er door een storing ineens buitengewoon veel kilometers op de teller? Dan kun je bij de RDW een kilometercorrectie aanvragen en laten uitvoeren. Voordeel hiervan is dat je ervoor kunt zorgen dat een tellerstand weer logisch en verklaarbaar wordt. Prettig bij verkoop of inruil.