NATIONALE AUTOPAS

Wat is NAPCheck ?

Bent u van plan om een tweedehandsvoertuig te kopen maar weet u niet zeker wat de geschiedenis en kilometerstand is? Het is mogelijk om een NAP check op onze website uit te voeren en een Nationaal Autopas-tegenrapport te bemachtigen om al uw vragen over de oude gegevens van het voertuig te beantwoorden.

Waarom NAP Check?

Waarom zou u veel meer betalen op andere websites als u dezelfde informatie op een meer georganiseerde manier kunt krijgen en voor minder dan de helft van de prijs hier.

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • compleet voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

De Nationale Autopas is een begrip in Nederland. De meeste mensen die een wel eens een tweedehands auto hebben gekocht kennen de Nationale Auto Pas (NAP). Om jou een nog beter beeld te geven van de werkzaamheden en diensten van de NAP hebben wij hiervoor een pagina ingericht. Je kunt hier kennismaken met de nationale autopas en zien hoe particulieren, garagebedrijven en de RDW met deze kilometerstand database omgaan. Ben je van plan een occasion te kopen? Koop deze dan altijd met NAP certificaat.  

 

Nationale Autopas: een korte kennismaking

 

Nationale Autopas NAPDe Nationale Autopas is een Nederlandse instantie die ook wel de Autopas, de NAP en de Nationale Auto Pas wordt genoemd. Heb je een auto in je bezit of werk je in de mobiliteitsbranche, dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van deze onafhankelijke instantie van ons land. De NAP is namelijk een nationaal begrip, waar veel mensen al wel eens van gehoord hebben. Hoewel veel mensen wel eens van de Nationale Autopas hebben gehoord, zijn er maar weinig mensen die precies weten wat deze instantie precies doet in ons land en waarom de instantie eigenlijk opgericht is. Heb jij ook geen idee wat de NAP precies doet en wil je graag meer weten over de werkzaamheden van deze instantie? Lees dan deze pagina voor meer informatie over de instantie, de taken van de NAP met betrekking tot particulieren in ons land en de taken van de NAP met betrekking tot autobedrijven in Nederland en je weet precies wat de NAP doet en waarom de NAP dit doet.

 

Algemene informatie over de NAP

 

De NAP is een onafhankelijke instantie die al vanaf het jaar 1991 verantwoordelijk is voor twee taken. De eerste taak betreft het verzamelen, noteren en archiveren van tellerstanden in ons land, terwijl de tweede taak het verstrekken van informatie en voorlichting over deze tellerstanden betreft. Zo is de NAP niet alleen verantwoordelijk voor het opzetten van een complete database met Nederlandse kentekens, maar is de instantie ook verantwoordelijk voor het openbaar maken van de gegevens in de database en het geven van voorlichting met betrekking tot tellerstanden van auto’s en fraude met deze tellerstanden. De NAP heeft zowel te maken met particulieren (ofwel autobezitters) als met autobedrijven in ons land. Hoe de Nationale Autopas precies met deze beide partijen te maken heeft, lees je in onderstaande tekst. Zo lees je eerst meer over de taken van de NAP met betrekking tot particulieren, om vervolgens meer te weten te komen over de taken van de Nationale Autopas met betrekking tot autobedrijven.

 

De Nationale Autopas en particulieren

 

Zoals al eerder vermeld, is de Nationale Autopas verantwoordelijk voor het verzamelen, noteren en archiveren van tellerstanden van Nederlandse voertuigen. Wil je een auto kopen als particulier, dan is deze informatie van de NAP ook voor jou inzichtelijk en kun je deze informatie dus gebruiken in jouw voordeel. Zo kun je de NAP database raadplegen voor het opvragen van een zogeheten NAP tellerrapport, waarbij je de tellerstandhistorie van een specifiek voertuig te zien krijgt. De tellerstandhistorie is de geschiedenis van een voertuig met betrekking tot de tellerstand van de auto, waarbij je inzicht krijgt in de verschillende genoteerde tellerstanden door de jaren heen. Zeker als je een tweedehands auto wil kopen, is NAP aanvragen een aanrader. De reden dat de NAP Nationale Auto Pas deze gegevens met jou deelt en het voor jou interessant is om gebruik te maken van dit feit, heeft te maken met het feit dat de NAP op deze manier tellerstandfraude de kop in wil drukken. Tellerstandfraude betreft het fenomeen waarbij de kilometerstand van een voertuig wordt teruggedraaid door de verkoper van een tweedehands voertuig. De reden dat men kiest voor tellerstand terugdraaien bij het verkopen van een tweedehands auto, heeft te maken met het feit dat een auto met een lagere tellerstand meer oplevert. Kortom: door middel van kilometerstand fraude verdienen verkopers van voertuigen meer aan hun tweedehands auto’s, terwijl jij als particulier te maken kan krijgen met een miskoop. Want koop je een voertuig met een teruggedraaide tellerstand, dan betaal je eigenlijk te veel voor een voertuig die van minder goede kwaliteit is dan je dacht bij het tekenen van de koopovereenkomst. De taak van de NAP met betrekking tot particulieren in ons land, heeft dan ook voornamelijk te maken met het geven van inzicht in voertuiggegevens en het voorkomen van kilometerstand fraude. Zeker omdat tellerstandfraude een veelvoorkomend probleem is in de branche van tweedehands auto’s, is dit een erg belangrijke taak.

 

De Nationale Autopas en autobedrijven

 

Onder de noemer autobedrijven kunnen twee soorten bedrijven vallen. Zo kun je bij autobedrijven denken aan de bedrijven die voertuigen verkopen, maar ook aan de bedrijven die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het repareren en onderhouden van voertuigen, ofwel autogarages. De taak die de NAP uitvoert met betrekking tot autobedrijven, is afhankelijk van het soort autobedrijf. Daarom wordt in onderstaande tekst zowel de taak van de Nationale Autopas met betrekking tot autodealers als de taak van de NAP met betrekking tot autogarages beschreven.

 

Nationale Autopas en autodealers

 

autodealers NAPDe taak van de NAP met betrekking tot autodealers ofwel de verkopers van auto’s, is het geven van inzicht in het aanbod van deze verkopers van auto’s. Dit doet de RDW door de voertuiggegevens van de voertuigen in het aanbod van autodealers openbaar te maken, waardoor de klanten van de autodealers precies kunnen zien wat de tellerstanden van de voertuigen zijn en of deze tellerstanden realistisch zijn. Houdt een autodealer zich bezig met tellerstandfraude, dan is dit eenvoudig terug te zien in de database van de NAP. De NAP heeft geen actieve rol bij het straffen van autodealers die zich inderdaad bezig houden met tellerstandfraude, maar geven particulieren wel een duidelijk inzicht in het aanbod van de autodealers om tellerstandfraude te voorkomen. In feite biedt de NAP dan ook transparantie in de wereld van autodealers, wat voor sommige autodealers zeker niet als positief gezien kan worden.

 

Nationale Autopas en autogarages

 

NAP certificaatDe rol die de Nationale Autopas voor autogarages heeft, is weer helemaal anders. Zo zijn autogarages verplicht om de tellerstanden van voertuigen die zij controleren of onderhouden door te geven aan de NAP, waarna de NAP deze informatie opslaat in de database. In feite heeft de NAP met autogarages dus een soort samenwerking, waarbij de NAP en autogarages er samen voor zorgen dat tellerstandfraude de kop in wordt gedrukt. Overigens hebben autogarages geen keuze of zij deze samenwerking wel of niet aan willen gaan, want alle autogarages zijn verplicht om de tellerstanden van voertuigen door te geven en op deze manier tellerstandfraude te voorkomen.

 

De Autopas en RDW

 

De Nationale Autopas wordt vaak door elkaar gehaald met de RDW, ofwel de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De reden dat de NAP en de RDW vaak door elkaar worden gehaald, heeft te maken met het feit dat de RDW tevens actief is in de mobiliteitssector. Hoe de relatie van de NAP en de RDW precies is, wordt in onderstaande tekst beschreven. Hierbij wordt er wel een onderscheid gemaakt in de relatie van beide instanties voor 1 januari 2014 en na 1 januari 2014, omdat de relatie van de organisaties vanaf deze datum veranderd is.

 

De relatie voor 1 januari 2014

Voor 1 januari 2014 was de Nationale Autopas als enige instantie verantwoordelijk voor het verzamelen van tellerstandgegevens, het noteren van deze tellerstandgegevens, het archiveren van deze gegevens en het openbaar maken van deze gegevens aan belanghebbenden. De RDW was op dit moment wel verantwoordelijk voor andere taken in de mobiliteitssector van ons land, maar deed nog niets met het noteren en archiveren van tellerstanden. Zo gaf de RDW bijvoorbeeld mobiliteitsdocumenten uit, zoals rijbewijzen en kentekenbewijzen, maar hield de instantie zich niet bezig met de werkzaamheden met betrekking tot de tellerstanden van Nederlandse voertuigen. Wilde je voor 1 januari 2014 een NAP tellerrapport ontvangen, dan deed je dit door middel van een Nationale Autopas check gratis, ofwel een NAP check online via de website van de NAP.

 

De relatie na 1 januari 2014

Op 1 januari 2014 veranderde de relatie van de NAP en de RDW drastisch door een nieuwe wet. In deze nieuwe wet stond genoteerd dat niet langer de NAP, maar de RDW verantwoordelijk was voor het verzamelen, noteren, archiveren en openbaar maken van tellerstanden van voertuigen. De reden dat deze nieuwe wet werd ingevoerd, heeft voornamelijk te maken met het feit dat de Nederlandse overheid één aanspreekpunt wilde creëren voor voertuiggegevens in ons land. Geen twee instanties meer die tot op bepaalde hoogte samenwerken dus, maar één verantwoordelijke die alle taken met betrekking tot de voertuiggegevens van Nederlandse voertuigen uitvoert. Wil je nu een tellerstand controle uitvoeren, dan ga je dus niet meer naar de website van de NAP voor een NAP auto check, maar naar de website van de RDW voor een uitgebreide RDW check van een voertuig. Op dit moment is de relatie tussen de RDW en de NAP dan ook helemaal veranderd. De database van Auto Pas is in het beheer gekomen van de RDW en alle taken die in deze tekst werden beschreven als taken van de NAP, zijn op dit moment taken van de RDW geworden. Wel heeft de NAP nog een ondersteunende functie bij het verzamelen, noteren, archiveren en openbaar maken van tellerstanden van voertuigen, maar hoe lang deze ondersteunende functie nog van kracht zal zijn is onduidelijk. Zo is de verwachting dat als het overdragen van de verantwoordelijkheden helemaal is gelukt, de Nationale Autopas wellicht andere taken en verantwoordelijkheden krijgt in ons land of helemaal opgeheven wordt. De toekomst van de NAP is op dit moment dan ook nog helemaal niet duidelijk.

Uw privacy is belangrijk voor napcheck.com. We respecteren uw privacy en die van andere gebruikers. Om deze reden zorgen wij ervoor dat alle persoonlijke items die aan ons worden verstrekt, met zorg worden behandeld. Oké‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy