Kenteken | |
Kmstand |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
De RDW check is een online check waarmee je kunt controleren of de kilometerstand van een auto logisch of onlogisch is. Je kunt dus onderzoeken of er met een auto gefraudeerd is en jezelf hierdoor behoeden van een miskoop. Kilometerstand terugdraaien wordt nog altijd veel gedaan en is de meest voorkomende vorm van autofraude. De RDW check even als de NAP check zijn tools die je kunnen beschermen tegen dit soort oplichters. Op deze pagina lees je alles over de RDW check en het controleren van tellerstanden.
Als je verstand hebt van auto’s, je veel met auto’s bezig houdt, werkzaam bent in de autobranche of wel eens een tweedehands auto hebt aangeschaft, heb je wellicht wel eens gehoord van een RDW check. Een RDW check wordt ook wel een kenteken check of een kilometerstand check genoemd en betreft een betrouwbare controle om te achterhalen of de tellerstand van een auto klopt. Dat de tellerstand van jouw eigen auto klopt weet je natuurlijk wel, maar in sommige gevallen kan het interessant zijn om te controleren of de tellerstand van een andere auto ook klopt. Ga je bijvoorbeeld een tweedehands auto kopen en wil je controleren of de verkoper de tellerstand niet heeft teruggedraaid om de verkoopprijs te verhogen, dan kun je een RDW NAP check uitvoeren om dit te achterhalen. Ben je benieuwd hoe het controleren van de tellerstand van een voertuig precies in zijn werk gaat? Lees dan dit artikel, want in dit artikel wordt beschreven hoe een tellerstand controle in de database van de RDW precies werkt.
Het enige wat jij hoeft te doen bij het uitvoeren van een tellerstand controle of RDW check, is het surfen naar de website van de RDW om hier het kenteken van de auto in te vullen die je wil controleren. Heb je bijvoorbeeld een tweedehands auto op het oog en wil je deze auto controleren door middel van een RDW check, dan vul je het kenteken van de betreffende auto bij de tool van de RDW in. Daarnaast vul je tevens het volledige getal van de tellerstand van het voertuig in zoals deze nu in de auto getoond wordt. Heb je een betaling verricht voor de tellerstand controle, dan krijg je direct te zien of de tellerstand van het voertuig in kwestie logisch is. Je hoeft dus niet zelf de database van de RDW door te spitten bij het uitvoeren van een RDW check, maar je maakt simpelweg gebruik van een tool van de RDW om de gegevens die jij nodig hebt in te zien. Veel mensen denken dat het uitvoeren van een tellerstand check veel tijd en moeite kost, maar omdat je zelf bijna niets hoeft te doen is dit dus zeker niet waar.
Je hebt slechts drie dingen nodig om een tellerstand controle uit te voeren, namelijk:
Heb je het kenteken van het voertuig, heb je de tellerstand volledig genoteerd en heb je een goede verbinding met het internet, dan kun je de tellerstand van het voertuig eenvoudig controleren.
Omdat de gegevens van de RDW check uit de database van de RDW worden gehaald, heeft deze instantie een belangrijke rol bij het uitvoeren van een controle op de kilometerteller van een voertuig. Om je een duidelijk beeld te geven van de rol van de RDW, wordt in onderstaand stappenplan beschreven wat er achter de schermen gebeurt als jij een tellerstand controle uitvoert op de website van de RDW.
Stap 1: als de particulier een kenteken en een tellerstand heeft ingevuld, wordt de aanvraag voor de RDW check naar de database van de RDW gestuurd.
Stap 2: de database van de RDW controleert het opgegeven kenteken en zoekt dit kenteken in de database van de instantie. Uiteraard wordt er alleen gezocht naar exacte matches en niet naar kentekens die op het opgegeven kenteken lijken. Wordt er geen match gevonden, dan wordt dit door middel van een melding gecommuniceerd aan de particulier die de RDW check uitvoert. In dit geval kan het kenteken mogelijk verkeerd genoteerd zijn of is er sprake van een voertuig die niet in de database van de RDW is opgenomen.
Stap 3: als het kenteken in de database van de RDW is gevonden, kijkt de database automatisch naar de tellerstandhistorie van het betreffende voertuig en de tellerstand die de particulier opgegeven heeft. Hierbij wordt er simpelweg gekeken of de tellerstand die de particulier heeft opgegeven, logisch is ten opzichte van de tellerstanden in de database van de RDW.
Stap 4: op basis van de snelle en korte controle in de database van de RDW, maakt de RDW een kort rapport over de tellerstand van het betreffende voertuig. Heeft de particulier een betaling door middel van iDeal gedaan, dan opent dit rapport op een nieuwe pagina. Als dit eenmaal is gebeurd, is de tellerstand controle voltooid.
Wanneer je een RDW-check uitvoert om de kilometerstand van een auto te verifiëren, zijn er drie mogelijke uitkomsten waar je mee geconfronteerd kunt worden. Ten eerste kan je na het indienen van de controle en het betalen van de RDW Pas-check een rapport ontvangen met de vermelding 'logische kilometerstand'. Als je deze uitkomst krijgt, betekent dit dat de door jou opgegeven kilometerstand aansluit op de kilometerstanden in de RDW-database. Stel dat je bijvoorbeeld een kilometerstand van 120.534 hebt opgegeven en de laatst geregistreerde kilometerstand van het voertuig in de RDW-database is 90.563, dan is dit een logische volgorde en ontvang je een positief rapport. Bij een melding van 'logische kilometerstand' hoef je je geen zorgen te maken over kilometerstandfraude. Naast een logische kilometerstand kun je ook te maken krijgen met een onlogische kilometerstand. Een onlogische kilometerstand is een kilometerstand die niet opvolgend is ten opzichte van de kilometerstanden in de RDW-database. Als je bijvoorbeeld een kilometerstand hebt opgegeven van 120.534 en de laatst geregistreerde kilometerstand in de RDW-database is 150.395, dan is dit niet logisch. Als je een rapport met deze melding ontvangt, is de kans groot dat de betreffende kilometerstand is teruggedraaid en dat je bij de aankoop van dit voertuig te maken krijgt met kilometerstandfraude. Ten slotte kun je ook een rapport ontvangen met de melding 'geen oordeel'. Als je een rapport met deze melding krijgt, betekent dit dat de RDW eenvoudigweg niet voldoende informatie heeft om een betrouwbaar oordeel te geven. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat het voertuig pas nieuw is, maar ook omdat het voertuig om welke reden dan ook niet of nauwelijks in de database van de RDW is opgenomen.
De gegevens die de RDW gebruikt bij het controleren van een tellerstand, zijn door diverse autobedrijven bij controles, onderhoudsbeurten en reparaties aan de instantie doorgegeven. Het doorgeven van de tellerstanden van voertuigen van tot 3500 kilogram is wettelijk verplicht voor autobedrijven, dus als particulier kun je er zeker van zijn dat de gegevens van de RDW database inderdaad kloppen. Krijg je een melding dat er sprake is van een onlogische tellerstand, dan is het dus eerder raadzaam om deze melding van de RDW te geloven dan om op het woord van de verkoper af te gaan. Overigens kan de RDW geen officiële NAP garantie meer geven bij het uitvoeren van een tellerstand controle, zoals dit vroeger wel werd gedaan door de Nationale Auto Pas. De reden dat de RDW deze garantie niet kan geven, heeft te maken met het feit dat de RDW geen garanties kan geven op de database van de NAP omdat dit niet hun eigen cijfers zijn geweest. Het feit dat je geen garantie krijgt betekent dus niet dat de gegevens niet betrouwbaar zijn, maar heeft simpelweg te maken met de overname van de database van de NAP door de RDW en het feit dat de RDW de betrouwbaarheid van de cijfers van een andere instantie niet kan garanderen. Kortom: de gegevens van een RDW check zijn altijd betrouwbaar. Voer je de controle uit en krijg je een onlogische tellerstand, dan is het aan te raden om het betreffende voertuig niet aan te schaffen. Sommige mensen denken dat de gegevens van de RDW niet kloppen en laten zich toch overtuigen door de verkoper, maar over het algemeen geldt dat de RDW gelijk heeft en de verkoper minder betrouwbaar is.