Kenteken | |
Kmstand |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
Kenteken | |
Kmstand | |
Naam | |
Je hoort het regelmatig, de term bijtelling. Maar wat is bijtelling eigenlijk? Als je van je baas een auto krijgt voor zakelijk gebruik, dan betaal je daarover bijtelling. Dit is door de overheid vastgesteld. De overheid vindt dat wanneer je een cadeau krijgt van meer dan 25.000 euro er belasting over betaald moet worden. Je kunt de bijtelling dus zien als een soort van loonbelasting. Als je een auto koopt als particulier of financiert als particulier, dan heb je niets met bijtelling te maken. Bijtelling is puur voor zakelijk gebruik.
De bijtelling wordt berekend over de autoprijs. Als je een auto hebt van 20.000 euro die veel uitstoot en je hoort binnen de 25% bijtellingscategorie, dan wordt er 25% van de 20.000 bij de auto bijgeteld, dus 5.000 euro. Als je 30.000 euro per jaar verdiend, dan komt daar dus 5.000 euro bij en heb je het dus over totaal 35.000 euro waar je loonbelasting over moet betalen. Bij de autoprijs wordt er gekeken naar de catalogusprijs. Voor het berekenen van de fiscale bijtelling van de auto van de zaak, kun je een tool gebruiken en weet je meteen waar je aan toe bent. Je weet hierdoor meteen welk bedrag je op kunt tellen bij je bruto inkomen. Je zal als eerste moeten zoeken op het merk, dan op de modelserie, de modelvariant, de uitvoering en het bouwjaar van de auto. Je kunt ook zoeken op kenteken. Doordat je de bijtelling gaat berekenen, weet je ook waar je op moet rekenen qua extra kosten.
De bijtelling bij auto’s is wisselend. Als de auto 0 gr/km co2 uitstoot heeft, dan geldt een bijtelling van 4%. Heeft de auto 1 t/m 50 gr/km co2 uitstoot, dan geldt 7% bijtelling. Als de auto een uitstoot heeft van 51 t/m 82 gr/km dan geldt 14% bijtelling. Bij 83 t/m 110 gr/km co2 uitstoot, geldt 20% bijtelling. Als er sprake is van co2 uitstoot van 111 of meer, dan geldt 25% bijtelling. Er zijn ook auto’s met 0% bijtelling. Er zijn verschillende voorbeelden die de bijtelling nader in beeld kunnen brengen zodat het duidelijk is wat de kosten kunnen zijn. Als je de bijtelling wil berekenen dan wordt er altijd gekeken naar de cataloguswaarde van de auto. Je kunt dat bedrag opvragen bij bijvoorbeeld een leasemaatschappij. Er wordt daarbij eerst de fiscale waarde van de auto genomen. Als voorbeeld nemen we 60.000. Deze auto is dan vrij zuinig, valt in de categorie van bijtelling van 14%. Daarbij is het inkomen van de betreffende persoon zo dat deze in de schijf van 37% valt. Daarbij wordt de bijtelling dus berekend. 60.000 euro x 0,14 (14% bijtelling) komt samen uit op 8.400 euro. 8.400 x 0,37 (37% inkomensschijf) komt samen uit op 3.108 euro. Dan neem je de 3.108 euro en deel je door 12 (12 maanden per kalenderjaar) en dan kom je uit op 259 euro. Bij het berekenen van de bijtelling zijn er dus diverse gegevens nodig: de fiscale waarde, het privé gebruik in km, belasting percentage, bijtelling percentage, eigen bijdrage en dan bereken je de kosten per maand. Bereken daarom altijd wat de kosten zijn wanneer je een auto van de zaak zou krijgen. Je weet dan waar je ieder jaar aan toe bent.
Wanneer je meer dan 500 km per jaar voor privé doeleinden rijdt met een zakelijke leaseauto, zal bijtelling moeten betalen. De hoogte van dat bedrag hangt af van het type auto. Als je een bijtelling calculator gaat gebruiken, dan geeft deze aan wat de kosten kunnen zijn. Toch zijn er ook uitzonderingen, het ligt aan de afspraken die gemaakt worden tussen de werkgever en de werknemer. De werkgever en de werknemer kunnen namelijk een afspraak maken dat er een vast bedrag wordt betaald voor privégebruik van de zakelijke leaseauto. Het bedrag dat is afgesproken, wordt dan in mindering gebracht op het bijtellingsbedrag. Het kan zijn dat er bij een bestelauto een speciale regeling geldt. Soms geldt daarbij namelijk dat de regeling voor het privégebruik van een zakelijke auto niet van toepassing is. Maar het kan ook zijn dat de bijtelling op een andere manier verrekend wordt. Mocht het zo zijn dat het voordeel op het privégebruik van een zakelijke leaseauto meer is dan 25% van de cataloguswaarde, dan zal er uit worden gegaan van het werkelijke voordeel. Dit kan gebeuren wanneer er veel privé kilometers worden gereden en weinig zakelijke kilometers.