KILOMETERSTAND CONTROLEREN

Wat is NAPCheck ?

Bent u van plan om een tweedehandsvoertuig te kopen maar weet u niet zeker wat de geschiedenis en kilometerstand is? Het is mogelijk om een NAP check op onze website uit te voeren en een Nationaal Autopas-tegenrapport te bemachtigen om al uw vragen over de oude gegevens van het voertuig te beantwoorden.

Waarom NAP Check?

Waarom zou u veel meer betalen op andere websites als u dezelfde informatie op een meer georganiseerde manier kunt krijgen en voor minder dan de helft van de prijs hier.

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • compleet voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Waarom is kilometerstand controleren zo belangrijk? Wij gaan het je vertellen zodat ook jij geen miskoop zult doen en bewust bent van de risico's van tellerfraude. Wij vertellen jou hoe je via de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) informatie over tellerstanden kunt opvragen. Deze form van kilometerstand controleren wordt ook wel de RDW check of NAP check genoemd.  

 

Het belang van kilometerstand controleren

 

Als je een nieuwe auto wil kopen, kun je zelf kiezen of dit een nieuwe auto moet zijn of een tweedehands voertuig wordt. Door de verbeterde kwaliteit, het steeds groter wordende aanbod en het groeiende aantal autodealers met aantrekkelijk geprijsde tweedehands auto’s, kiezen steeds meer mensen bij de aanschaf van een nieuw voertuig voor het aanschaffen van een occasion, ofwel een tweedehands auto. Het aanschaffen van een occasion brengt zeker diverse voordelen met zich mee, maar helaas heeft ook het aanschaffen van een tweedehands voertuig een belangrijk nadeel. Zo loop je als autokoper meer risico bij het aanschaffen van een tweedehands auto, simpelweg omdat een tweedehands auto al eerder gebruikt is en dus van minder goede kwaliteit kan zijn en omdat een verkoper van een tweedehands auto kan liegen over de kwaliteit van de auto die je wil kopen. Meer over het meest voorkomende risico van het kopen van een tweedehands auto en hoe je dit risico kan beperken, lees je in dit uitgebreide artikel. Ben je van plan om een tweedehands auto aan te schaffen, dan wordt zeker aangeraden om dit artikel goed door te lezen.

 

km stand controleren

 

Het grootste risico van een tweedehands auto

 

De meeste mensen denken dat het grootste risico van het aanschaffen van een tweedehands auto de kwaliteit van het voertuig is, maar in feite is dit niet waar. Als de kwaliteit van een voertuig niet zo goed is, merk je dit namelijk vaak bij het controleren van het interieur en exterieur van een auto en uiteraard bij het rijden van een proefrit. Slechte kwaliteit is dan ook vrij eenvoudig te herkennen, terwijl kopers van tweedehands auto’s ook te maken kunnen krijgen met een probleem dat niet zo eenvoudig te herkennen is. Het gaat hierbij niet om de kwaliteit van het voertuig, maar simpelweg om de tellerstand van een auto. Koop je een tweedehands auto, dan heb je namelijk altijd het risico dat je te maken krijgt met een verkoper die zich bezig heeft gehouden met kilometerstand terugdraaien. Het terugdraaien van de kilometerstand van een auto is een slinkse actie om het cijfertje op de tellerstand van een auto omlaag te krijgen, zodat de prijs van het betreffende voertuig automatisch omhoog gaat. Heb je te maken met een teruggedraaide tellerstand bij het kopen van een auto, dan zie je dit niet aan de tellerstand van het voertuig. Zo is er geen schade aan het voertuig en ziet alles er normaal uit, terwijl je wel te maken hebt met tellerstandfraude. Het grootste risico van het kopen van een occasion is dus niet de kwaliteit van de auto, maar simpelweg de fraude die verkopers met de auto kunnen plegen.

kilometerstand controleren

 

Het verkleinen van het risico

 

Hoewel tellerstandfraude vrij veel voorkomt en je bij het kopen van een tweedehands auto dus altijd wel risico loopt om slachtoffer te worden van deze slinkse vorm van fraude, is er een eenvoudige manier om te voorkomen dat je op deze manier opgelicht wordt. Zo kun je kiezen voor het uitvoeren van een km stand check, ook wel een km check of een controle kilometerstand genoemd voor je een auto aanschaft. Kies je voor kilometerstand checken, dan krijg je namelijk een duidelijk en compleet inzicht in de tellerstand van een specifiek voertuig. Hierbij wordt niet alleen de huidige tellerstand getoond, maar ook de tellerstand van het voertuig door de jaren heen. Dit wordt ook wel de tellerstandgeschiedenis of tellerstandhistorie genoemd: de geschiedenis van de tellerstand van een voertuig. Door meer informatie te krijgen over de historie van de tellerstand van een voertuig, zie je als particulier direct als er iets niet klopt in de tellerstand van een auto. Heb je bijvoorbeeld de RDW kilometerstand van een occasion gecheckt en zie je dat de tellerstand van het voertuig in 2011 hoger was dan in 2012? Dan is dit natuurlijk niet logisch, want in een jaar tijd heeft het voertuig niet kilometers in de min kunnen rijden. Zie je een soort afwijking bij kilometerstand controleren gratis, dan weet je dus dat er sprake is van tellerstandfraude. Er is dus zeker een risico bij het aanschaffen van een tweedehands voertuig, maar dit risico is eenvoudig te verkleinen door te kiezen voor km stand checken.

 

Km stand controleren: dat doe je zo

 

Nu vraag je je misschien af hoe het controleren van een RDW kilometerstand dan precies werkt. Veel mensen denken dat het ingewikkeld is om te achterhalen wat de tellerstandhistorie van een voertuig is, maar in feite is dit erg eenvoudig en zo gebeurd. Wil jij ook een tellerstand controleren? Volg dan eenvoudig onderstaande stappen om dit op de juiste manier te doen en je voorkomt dat je slachtoffer wordt van tellerfraude.

Stap 1: noteer het kenteken van de auto die je wil controleren. Om de tellerstand van een voertuig te achterhalen, heb je altijd een kenteken nodig. De tellerstandhistorie van een voertuig wordt namelijk altijd op basis van het kenteken van de auto. Heb je het kenteken niet, dan kun je niet de juiste informatie vinden.

Stap 2: noteer de tellerstand van de auto die je wil kopen. Om te achterhalen of de tellerstand klopt, moet je natuurlijk wel weten welke tellerstand er precies gecontroleerd moet worden. Maak een foto van de tellerstand in de auto of schrijf de tellerstand op een papiertje, zodat je precies weet welke tellerstand je moet controleren.

Stap 3: vul het kenteken in op de website van de RDW. De RDW (ook wel Rijksdienst voor het Wegverkeer genoemd) is verantwoordelijk voor het verzamelen, noteren, archiveren en verstrekken van tellerstanden van Nederlandse voertuigen. Voorheen was dit de NAP Pas, maar tegenwoordig moet je voor het uitvoeren van een tellerstand check bij de RDW zijn. Klik hier als je meer wilt weten over de Autopas en RDW samenwerking.

Stap 4: heb je het kenteken van jouw voertuig ingevuld voor NAP aanvragen, dan krijg je direct inzicht in de tellerstandhistorie van een voertuig. Bekijk de tellerstand die jij hebt genoteerd en dit op dit moment op de kilometerteller van het betreffende voertuig staat en controleer of deze tellerstand overeen komt met de tellerstand die in de database van de RDW staat. Klopt de tellerstand? Dan kun je het voertuig zonder enige problemen aanschaffen. Klopt de tellerstand niet, lees dan in de volgende alinea wat je nu kunt doen.  

 

De tellerstand klopt niet, wat nu?

 

km stand onlogischNatuurlijk kan het voorkomen dat de tellerstand van het voertuig dat jij gecontroleerd hebt, niet overeen komt met de tellerstand in de database van de RDW. Veel mensen denken dat dit komt omdat de database van de RDW achter loopt of omdat de database van deze instantie niet betrouwbaar is. Heb je te maken met een onlogische tellerstand, dan is het in ieder geval belangrijk om te weten dat dit niet aan de database van de RDW ligt. De database van de RDW is namelijk zeer betrouwbaar en hoewel de cijfers inderdaad achter kunnen lopen, kan dit niet verklaren dat een tellerstand van het jaar 2014 lager is dan de tellerstand van het jaar daarvoor. Twijfel dus nooit aan de database van de RDW, maar trek eerder je twijfels bij de verkoper van de auto die je aan wil schaffen. Heb je te maken met een onlogische tellerstand, dan kun je twee dingen doen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om het voertuig niet aan te schaffen en de tellerstandfraude te melden bij de RDW. Mogelijk kun je de verkoper van de auto ook aanspreken op het feit dat er sprake is van tellerstandfraude en vervolgens op zoek gaan naar een nieuwe verkoper en een nieuwe auto. Daarnaast heb je tevens de mogelijkheid om de auto niet meteen te laten staan, maar de informatie die je hebt opgedaan in jouw voordeel te gebruiken. Weet je bijvoorbeeld dat de verkoper de tellerstand heeft teruggedraaid, dan kun je deze informatie gebruiken om te onderhandelen over de prijs van het voertuig. Wel dien je er rekening mee te houden dat je in dit geval nooit precies weet wat je koopt. Zo weet je wel de laatst genoteerde eerlijke tellerstand van de auto, maar weet je niet welke tellerstand het voertuig op dit moment zou hebben. Het aanschaffen van de auto voor een gereduceerde prijs is dus zeker een mogelijkheid, maar over het algemeen geen aanrader en zeker niet als je geen risico wil nemen bij het kopen van een auto.  

 

Voer direct een kilometer check uit

 

Ben jij ook van plan om een nieuwe auto aan te schaffen? Verklein dan het risico van een vervelende miskoop en voer een kilometer check uit. Voorkomen is beter dan genezen, dus je kunt beter een check uitvoeren om een auto met teruggedraaide tellerstand te laten staan dan een voertuig kopen en er later achter komen dat je slachtoffer bent geworden van fraude. Het aanschaffen van een tweedehands auto is een grote investering, dus zorg er te allen tijde voor dat deze grote investering een slimme investering is geweest. Het uitvoeren van een km check is erg eenvoudig en zo gebeurd, dus je hoeft er niet eens veel tijd en moeite in te steken.

 

Uw privacy is belangrijk voor napcheck.com. We respecteren uw privacy en die van andere gebruikers. Om deze reden zorgen wij ervoor dat alle persoonlijke items die aan ons worden verstrekt, met zorg worden behandeld. Oké‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy