NAP CHECK

Wat is de NAPCheck?

Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Maar u weet niet zeker of de geschiedenis en kilometerstand klopt ? Doe dan de NAP check op onze site en ontvang de Nationale Autopas. Hiermee worden al uw vragen beantwoord over de oude gegevens van uw voertuig

Waarom onze NAP Check?

Op deze site krijgt u makkelijk en goedkoop alle benodigde informatie. Ontvang nu een overzichtelijk rapport met de onderstaande informatie:

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • Complete Voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Ben je van plan om een tweedehands auto te kopen? Doe dan de NAP check en weet zeker dat je niet wordt opgelicht. De NAP check laat je direct zien of de tellerstand van een auto klopt of niet. Zo weet je zeker dat je geen slachtoffer wordt van tellerfraude. Op deze pagina uitgebreid aandacht voor het controleren van tellerstanden via de Nationale Autopas en RDW database.  

 

NAP check: alles wat je moet weten over deze controle

 

Wie een goede investering wil doen bij het aanschaffen van een tweedehands auto, dient verschillende stappen te ondernemen bij het aanschaffen van een nieuw voertuig. Zo is het belangrijk om de schadehistorie van een auto te controleren voor je de koopovereenkomst van een auto tekent, maar is het bijvoorbeeld ook belangrijk om een proefrit te doen. Hoewel veel mensen wel denken aan het uitvoeren van een controle om de schadehistorie van een auto te achterhalen en ook wel een proefrit doen in hun potentiële aankoop, vergeten veel mensen een zogeheten NAP check uit te voeren voor km stand controleren. De reden dat veel mensen vergeten om de kilometerstand van een auto te controleren voor ze een aankoop doen, heeft te maken met het feit dat mensen simpelweg niet weten dat er een tool is om de tellerstand van een auto te controleren. Wist jij ook niet van het bestaan van deze tool en wil je hier meer over weten, bijvoorbeeld omdat je een tweedehands auto gaat kopen? Lees dan meer over deze gebruiksvriendelijke tool in dit artikel en start direct met het uitvoeren van een NAP check.  

 

Wat is Nationale Autopas en wat is een NAP check?

 

 

Voor we meer vertellen over de zogeheten NAP check, is het belangrijk om je eerst meer te vertellen over de instantie die achter deze controletool zit. Zo is de NAP check een initiatief van de Nationale Auto Pas, ook wel de NAP Autopas de NAP Auto of de NAP Nationale Auto Pas genoemd. De Nationale Auto Pas is een onafhankelijke instantie in Nederland die verantwoordelijk is voor zowel het verzamelen van tellerstanden van auto’s als het archiveren van de tellerstanden van Nederlandse voertuigen en het verstrekken van de tellerstanden aan partijen die hier baat bij hebben. Daarnaast is de Nationale Auto Pas tevens verantwoordelijk voor het verstrekken van informatie over tellerstanden en zaken die met tellerstanden te maken hebben, zoals tellerstandfraude. De NAP check is een openbare tool die gebruikt kan worden voor RDW kilometerstand controleren door middel van een kenteken. Voer je een NAP check gratis uit, dan vul je simpelweg het kenteken in van het voertuig dat je wil controleren en de tellerstand die op dit moment wordt weergegeven in het voertuig. Heb je dit gedaan, dan krijg je op basis van de informatie die jij hebt gegeven een zogeheten NAP tellerrapport. In dit tellerrapport kun je lezen of de door jou doorgegeven tellerstand logisch is, of waarschijnlijk niet klopt. Staat er in het rapport dat de tellerstand niet klopt, dan heb je waarschijnlijk te maken met een voertuig met een teruggedraaide tellerstand.  

 

Wat is het belang van een NAP check?

 

 

De NAP-check is niet voor niets geïntroduceerd. Deze controlemethode is voornamelijk ontwikkeld vanwege de toenemende gevallen van tellerfraude in Nederland. Vooral kopers van tweedehands auto's ontdekten na de aanschaf van een occasion regelmatig dat ze niet kregen wat ze hadden verwacht. Steeds meer kopers kwamen erachter dat de kilometerstand van het voertuig niet klopte, maar dat er sprake was van een teruggedraaide tellerstand. De reden voor de groeiende tellerfraude op de markt van tweedehands auto's in Nederland is eenvoudig. Verkopers van tweedehands auto's krijgen eenvoudigweg meer geld voor een voertuig met een lagere kilometerstand, wat voor hen direct financieel voordeel oplevert. Een auto met een lagere kilometerstand brengt namelijk meer op dan een auto die al meer kilometers heeft afgelegd, en omdat verkopers hun winst willen maximaliseren, is deze vorm van fraude populair onder autoverkopers. Misschien denk je dat het niet erg is om een auto te kopen met een teruggedraaide tellerstand, maar dat is zeker niet het geval. Bij de aanschaf van een auto met een teruggedraaide tellerstand heb je namelijk te maken met twee belangrijke nadelen. Het eerste nadeel van tellerfraude is dat je in dit geval een auto koopt die veel meer kilometers heeft afgelegd dan je dacht. Auto's met meer kilometers vertonen automatisch meer slijtage en hebben dus een grotere kans op problemen en defecten. Met andere woorden, een auto met een teruggedraaide tellerstand is van mindere kwaliteit dan je had verwacht. Een ander nadeel van tellerfraude is dat je in dit geval te veel betaalt voor je occasion. De prijs van het betreffende voertuig is dan onterecht te hoog, wat betekent dat je simpelweg te veel geld uitgeeft voor een voertuig van mindere kwaliteit. Kortom: de NAP-check is van groot belang. Met behulp van deze handige controletool kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van tellerfraude en dus voorkomen dat je een auto van mindere kwaliteit koopt en daar ook nog eens te veel voor betaalt.

 

Welke gegevens worden er geraadpleegd bij de NAP check?

 

Als je een NAP kilometer check uitvoert, worden de gegevens van de Nationale Auto Pas geraadpleegd. Deze gegevens worden door de jaren heen op basis van het kenteken van een voertuig verzameld en opgeslagen in de database van de NAP, die doorgaans alleen toegankelijk is voor medewerkers van de NAP. Voer je een NAP Pas check uit, dan krijg je overigens ook geen direct inzicht in de database van de RDW. Zo krijg je alleen te zien of de door jou doorgegeven tellerstand logisch is ten opzichte van de door NAP genoteerde tellerstanden in de database van deze instantie. Je krijgt dus geen overzicht met de tellerstanden van een voertuig door de jaren heen, maar krijgt wel te zien of de tellerstand van een voertuig op basis van de gegevens van de Nationale Auto Pas logisch zijn. Door de tellerstand van jouw voertuig naast de genoteerde tellerstanden van de NAP auto te leggen, kun je bij het uitvoeren van een NAP check online drie uitkomsten te zien krijgen in jouw NAP certificaat van de Autopas nl NAP check:

 

  1. De tellerstand die je hebt doorgegeven is logisch ten opzichte van de tellerstanden in de database van de NAP.
  2. De tellerstand die je hebt doorgegeven is niet logisch ten opzichte van de tellerstanden in de database van de NAP.
  3. Er kan geen oordeel gegeven worden, bijvoorbeeld omdat er te weinig voertuiginformatie te vinden is met betrekking tot het kenteken dat jij wilde controleren.

 

Krijg je de tweede uitkomst te zien in jouw rapport van NAP Pas controleren en is de NAP onlogisch, dan is de kans groot dat de tellerstand van het betreffende voertuig teruggedraaid is.  

 

Zijn de gegevens van een NAP check betrouwbaar?

 

De gegevens die in de database van de NAP te vinden zijn en die gebruikt worden bij het uitvoeren van een NAP Autopas check voor tellerstand controleren, worden op diverse betrouwbare wijzen verzameld door de Nationale Auto Pas. Daar komt nog bij dat de Nationale Auto Pas een onafhankelijke en betrouwbare organisatie is die enkel baat heeft bij het communiceren van de juiste resultaten. Voer je een controle voor de km stand auto uit, dan hoef je je dus geen zorgen te maken dat de gegevens die je te zien krijgt niet overeen komen met de werkelijkheid. In de praktijk betekent dit dat als de kilometerstand NAP onlogisch blijkt te zijn, dit niet te wijten is aan een fout van de NAP of onbetrouwbare gegevens in de database van NAP. Natuurlijk is het mogelijk dat er een verkeerd getal genoteerd is door de NAP, maar over het algemeen komt dit nauwelijks voor en zijn de cijfers van de NAP altijd betrouwbaar. Geloof dus niet de verkoper als hij spreekt over een lagere tellerstand en zelfs niet als deze tellerstand inderdaad lager is op de auto dan in de database van de NAP, want de gegevens van de NAP kunnen altijd als betrouwbaar worden beschouwd. Zelfs als je niets ziet van het eventueel terugdraaien van de tellerstand aan de auto, is het belangrijk om de km stand auto van de NAP te vertrouwen. Het terugdraaien van de tellerstand kan namelijk zo worden gedaan dat er niets van te zien is aan het voertuig zelf. Als je geen schade of andere verdachte zaken aan de auto ziet, betekent dit dus niet dat er geen tellerstandfraude gepleegd is.   Kortom: voer je een check kilometerstand uit voor NAP Pas controleren, dan kun je er zeker van zijn dat de informatie die je in het NAP tellerrapport te zien krijgt inderdaad klopt. Geeft de NAP een onlogische tellerstand aan, dan is het beter om het betreffende voertuig bij de verkoper achter te laten en op zoek te gaan naar een ander voertuig zonder teruggedraaide tellerstand. Ga je een tweedehands auto kopen en wil je voorkomen dat je een miskoop doet? Voer dan direct een NAP check uit en controleer de tellerstand van de auto die je op het oog hebt.

 

nap check

Uw privacy is belangrijk voor napcheck.com. We respecteren uw privacy en die van andere gebruikers. Om deze reden zorgen wij ervoor dat alle persoonlijke items die aan ons worden verstrekt, met zorg worden behandeld. Oké‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy